Facebook är något de flesta av oss använder i princip dagligen. Det är en utmärkt tjänst för att hålla kontakt med dina vänner och släktingar på. Men Facebook används också som ett forum för att diskutera olika ämnen med likasinnade, eller för att hålla kontakten med ett företag.
Idag har Facebook drygt 2,2 miljarder användare världen över. Dessa enorma mängder användare lockar även till sig nätbrottslingar, och därför behöver du veta hur du undviker bedrägerier och andra hot som finns på det sociala nätverket. I den här guiden får du lära dig att bli säker på Facebook!
Nätkriminella gillar att utnyttja sociala nätverk, eftersom de ger sina användare en falsk känsla av trygghet. Eftersom saker som skrivs och delas på sociala medier ser ut att komma från personer och företag vi känner till, så är vi mer benägna att lita på det – till skillnad mot sådant som kommer via exempelvis e-post.
Genom att utnyttja kapade konton, vilka är relativt enkla att komma över, så gömmer sig nätkriminella bakom andra personers namn.
1. Länkar till sajter med nätfiske
Bland de mer vanliga formerna av bedrägerier som sprids via Facebook, är nätfiske. Det är webbsidor som försöker lura dig att lämna ifrån personliga uppgifter – allt från adress till kreditkortsnummer, men för det mesta är det inloggningsnamn och lösenord.
Bedragarna kopierar en känd sajts inloggningssida, exempelvis Facebooks egna eller Google, Microsoft, Instagram eller Twitter. Sedan försöker man lura dig till att tro att det är en legitim inloggningssida. När du fyller i dina uppgifter, har du direkt givit dem till bedragarna.
Ett vanligt exempel är att sidan påstår sig ge dig en lista över vänner eller följare som tagit bort dig. Eller så försöker man lura dig att tro att du vunnit något. Vanligt är också att spela på användares rädsla, eftersom det är lätt att få folk att reagera impulsivt om de blir oroliga för att de ska förlora pengar.
Genom att påstå sig erbjuda något lockande, får man inte bara användare att lämna ifrån sig sina personliga uppgifter utan även att dela länkarna till sina vänner. En del sidor för nätfiske försöker också lura dig att dela länken för att offer själva ska sprida bedrägeriet till sina kompisar.
Håll alltid koll på adressen till webbsidan. Om det är en inloggningssida för Facebook, ska domännamnet vara facebook.com. Klicka på hänglåset jämte adressen för att ta reda på om du verkligen är på en sida med verifikat för rätt tjänst.
Ett sätt att få hjälp med att undvika sidor med nätfiske, är att använda SiteAdvisor eller WOT. Detta är verktyg som varnar dig om du besöker en olämplig webbsida. Många kommersiella antivirusprogram har funktioner för att skydda mot farliga webbsidor.
2. Skydda mot farlig kod på webbsidor
Skadlig kod – virus, trojaner och annat – sprids idag allra mest via infekterade webbsidor. Nätbrottslingar lägger på något sätt in en bit kod på webbsidor, som när den körs skannar besökarens system efter säkerhetshål i olika tillägg i webbläsaren.
Om ett säkerhetshål hittas, i Adobe Reader eller Flash till exempel, exekveras kod på datorn som ladda ner och kör igång farlig kod i form av ett virus. Detta kan ske helt i bakgrunden utan att användaren märker av det.
Det finns två sätt att undvika att smittas av farlig kod på det här sättet. Dels måste du ha ett antivirus installerat, och dels behöver du se till att din webbläsare och tillägg hålls uppdaterade. Eftersom säkerhetshål ofta utnyttjas redan innan utvecklarna täpper till hålet, är ett antivirus alltid ett måste.
Du kan antingen använda ett gratis antivirusprogram eller ett kommersiellt säkerhetspaket. Det sistnämnda ger bäst och snabbast skydd, men hellre ett gratis antivirus än ingenting alls.
3. Håll koll på rättigheter som appar vill ha
Du känner säkert till att det finns mängder av Facebook-applikationer. Förmodligen har du någon gång gjort olika kul tester och annat, och dessa installeras som regel som Facebook-applikationer. På den här fronten har Facebooks säkerhet varit minst sagt bristande.
Skandalen med Cambridge Analytica, där ett analysföretag köpt och missbrukat en massa insamlade uppgifter, handlade om att man via appar kunnat samla information om användare och deras vänner.
En del tycker att man helt och hållet ska undvika att installera Facebook-appar. Men idag har säkerheten blivit bättre och det finns trots allt en del rätt roliga appar. Jag och min syster hade väldigt roligt åt speciellt en app som gjorde om porträttbilder på oss som tjej respektive kille – hennes foto på sig själv som kille blev en bild på mig…
Därmed inte sagt att det är helt riskfritt. När du kör en applikation kommer du att få upp en ruta som talar om för dig vad appen vill ha för rättigheter. Ofta så önskas bara appen komma åt din mejladress. I andra fall vill den ha tillgång till allt möjligt plus ha rättigheter att posta statusuppdateringar. Sådant bör du vara tveksam till.
Dessutom gör du rätt i att kontinuerligt avinstallera och ta bort appar som du inte längre använder dig av. Appar kan också beskrivas som en koppling mellan ditt Facebook-konto och en tredjepartstjänst. Har du slutat använda en tjänst, ta bort deras app.
4. Är din vän verkligen din vän?
Det är inte speciellt svårt att för nätkriminella att kapa konton. Och om de inte skulle vilja kapa själva, så finns det alltid massor att köpa på dark web.
Du kan aldrig riktigt veta vem det är som döljer sig bakom ett namn på sociala medier, även om det är din bästa kompis namn. Men tyvärr vaggas vi in i en övertygelse om trygghet inom Facebook, så att vi litar alldeles på mycket vad som skrivs från vänner.
Faktum är dock att du inte kan vara säker på att det verkligen är användarens riktiga ägare som skriver till dig. Därför ska du alltid vara kritisk när den här personen ber dig göra något konstigt – till exempel försöker låna pengar av dig eller ber dig använda din koddosa till banken för att hen själv slarvat bort den.
Om din kompis verkligen frågar on hen kan låna pengar, svara inte via Messenger eller Facebook. Använd istället din mobil för att ringa upp personen och kontrollera om hen verkligen är i behov av pengar. Kanske skriver hen att mobilen är stulen, urladdad eller på annat sätt ur funktion – men tro inte på det. Då får du be kompisen att leta upp en telefon och ringa dig.
5. Visa dina poster bara för dina vänner
Såvida du inte är en offentlig person, finns det inga bra skäl till varför allt du postar på Facebook och Instagram ska synas för allt och alla. Det är bättre om du stoppar offentliga poster och istället bara låter dina godkända vänner får möjlighet att se dina statusuppdateringar och fotografier.
Det kan du göra genom att ställa in att alla nya inlägg ska postas enbart till dina vänner istället för offentligt, där alla kan läsa dem. För att göra detta, klicka frågetecknet längst upp till höger inne på Facebook. I menyn väljer du Sekretessgenvägar.
I rutan Sekretess hittar du alternativet Gå igenom några viktiga sekretessinställningar. Klicka på den länken, så öppnas en ny ruta. I rutan Inlägg finns valet Välj målgrupp. Här väljer du Vänner i rullgardinsmenyn. Klicka sedan Nästa.
Nu kan du ändra så att det bara är dina vänner som kan se dina olika uppgifter. I det här steget väljer du vem som ska se vilka appar du använder. Det kan vara bra att ändra till Bara jag här. Slutligen klickar du Nästa.
6. Erbjudanden för bra för att vara sant
Det sprids kontinuerligt erbjudanden på Facebook, som egentligen är för bra för att vara sant. Gemensamt för de flesta av dem är att de ner användare dela informationen.
H&M råkade ut för ett sådant för ett tag sedan, som jag skrev om då.
Det är ungefär som en väldigt enkelt, men effektiv, form av mask eller trojan. Erbjudandet sprider sig vidare som en löpeld över Internet, utan att de nätkriminella bakom det behöver göra någonting. Deras offren sköter det.
Polisens regel upprepas ofta. Om ett erbjudande verkar vara för bra, så är det förmodligen det.
7. Dela inte vad som helst – ha källkritik
Det råder ingen tvekan om att sociala medier och kanske framför allt Facebook har stor påverkan på olika val. Och även om man fortfarande inte verkar ha några konkreta bevis på vad som har hänt, verkar det som om alla falska nyheter som sprids har fått folk att rösta på partier och personer som annars kan tyckas vara extrema.
Ett vanligt exempel är att det sprids främlingsfientliga nyheter som inte alls stämmer, men som utnyttjar folks rädsla, impulsivitet och ilska för att bli delade och därmed få spridning.
En nyhetstjänst rapporterade för något åt sedan om att en svensk stad tagit ner julbelysningen för att inte provocera muslimer, eftersom de inte firar jul. Det stämde naturligtvis inte men nyheten fick ändå enorm spridning och folk världen över rasade mot muslimer. Det var en ren lögn vars enda syfte var att elda på främlingsfientligheten.
8. …och använd ett bra lösenord!
Det enklaste sättet att kapa konton, det vill säga kunna logga in på andraa konton på sociala nätverk, är att titta på vilka lösenord användaren brukar ha. Och sådana går att få tag på.
Det sprids hela tiden databaser över användare hos hackade sajter. Här hittar nätkriminella e-postadresser och ett lösenord kopplat till dessa. Och eftersom de flesta använder samma lösenord på alla sajter, så kan man utgå från att de använder samma inloggningsuppgifter på sajten som blivit hackad, som på Facebook…
Svårare än så är det inte att kapa ett Facebook-konto. Det krävs inget hackande av något slag. Eftersom det är så vanligt att man använder samma lösenord överallt, behövs inga kunskaper inom datorsäkerhet. Användarna har gjort ”hackandet” åt de kriminella.
Så byt lösenord på ditt Facebook-konto! Byt till något du aldrig använder någon annanstans!
Och för att hålla koll på alla dina olika lösenord, rekommenderar jag programmet LastPass. Gratisversionen duger gott och väl, och det kommer inte bara hålla koll på dina lösenord utan även göra inloggningar automatiska.
LastPass, eller liknande programvara, är i princip nödvändig idag för att hålla koll på dina lösenord. Eftersom du alltid ska ha olika lösenord på alla tjänster du använder, hjälper ett program som LastPass dig att komma ihåg.
Fler artiklar om Facebook-säkerhet
- VPN-tjänster gör dig säker på Internet!
- Akta dig för BankID-bedragare som tömmer dina konton!
- Folk förlorar miljoner till fejkat Facebook-lotteri
- Många blir lurade av falska telefonsamtal från Microsoft
- Så tar du bort läckande appar med ny Facebook-finess
- ”Hotet mot Facebook kommer inifrån företaget”
- Här testar du om din mejladress och lösen läckt i ett hack!
- Surfa säkrare genom att byta till nya DNS-servrar från Quad 9
- 9 bästa sätten att säkra din dator mot hot!
- 11 sätt som lurar dig att infektera din dator med virus!
- Varning: Virus skickas från vänner på Facebook!
- Stor guide: 11 smarta tips för att säkra din dator!
♥ Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – swisha 25 kr till 0703321680!
Inlägget Guide: Undvik bedrägerier och farlig kod på Facebook! dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.